Vadim Dermenji: „Desfășurarea jocurilor de noroc este un monopol al statului”
27.09.2022
În ultimii ani, economia Moldovei a trecut prin momente dificile. Exemplele negative abundă, iar cele pozitive sunt puține și foarte rare. Această din urmă observație, însă, nu este mai mult decât o percepție comună. Există o mulțime de exemple economice pozitive. Ele trebuie doar să fie văzute! Unul dintre ele este Loteria Națională a Moldovei, o societate pe acțiuni (SA) cu capital 100 procente de stat. Fenomenul ei este că în 2020, din cauza problemelor operaționale din anii precedenți și a pandemiei de coronavirus, a încheiat cu pierderi de peste 10 milioane de lei, dar în 2021 deja cu un profit net de 105 milioane de lei.
Acesta este al doilea indicator financiar pozitiv atât de puternic printre întreprinderile cu participare la capitalul de stat (doar Termoelectrica are o valoare mai mare). Loteria Națională a Moldovei a contribuit cu peste 80 de milioane de lei la diverse bugete din impozite, contribuții și taxe. În afară de aceasta, a plătit 52 milioane de lei sub formă de dividende la bugetul de stat. Mai mult, în urmă cu zece ani, capitalul social în echivalent dolari era de 12.000 de dolari.
Pentru a înțelege ce fel de "phoenix din cenușă", observatorul economic al B&F Vladimir Sidorenko a mers la directorul general al Loteriei Naționale a Moldovei Vadim Dermenji.
B&F: Domnule Dermenji, ce a ajutat compania dvs. să transforme un basm financiar în realitate anul trecut?
V. D.: Nu a fost o mișcare de baghetă magică. Baza succesului nostru financiar a fost munca asiduă și eficientă a echipei unite și profesioniste a companiei, o analiză profundă și cuprinzătoare a activităților anterioare, optimizarea ulterioară a proceselor și determinarea, scuzați tautologia, în luarea deciziilor.
B & F: Cine sunt fondatorii Loteria Națională a Moldovei?
V. D.: Statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova.
B&F: În baza cărei legi își desfășoară activitatea comercială Loteria Națională a Moldovei?
V. D.: În conformitate cu legile privind societățile pe acțiuni, privind organizarea și desfășurarea evenimentelor de jocuri de noroc, privind parteneriatul public-privat și alte acte juridice. Loteria Națională a Moldovei a fost delegat dreptul de a deține și de a organiza monopolul jocurilor de noroc în Republica Moldova.
În conformitate cu Legea privind parteneriatul public-privat, au fost încheiate contracte cu compania austriacă Novomatic și compania bulgară NGM Company.
B & F: Ce tipuri de jocuri de noroc sunt desfășurate și controlate de companie?
V. D.: Una dintre activitățile Loteriei Naționale a Moldovei este de a le permite clienților să-și testeze norocul în "bătălii" cu aparatele de joc. În acest scop, în 2018, Agenția Proprietății Publice și compania noastră au semnat un acord triplu de activitate comună cu Novomatic, cel mai mare producător de aparate de tip slot machine de pe piața mondială și dezvoltator de software pentru industria jocurilor de noroc, care ne-a pus la dispoziție aparatele și tehnologia IT pentru acestea. Loteria Națională a Moldovei operează 15 săli de jocuri de noroc deschise în diferite orașe din Moldova.
B & F: Cum este distribuit profitul întreprinderii?
V. D.: În conformitate cu contractul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 237 din 25.04.2017, cota-parte a Loteria Națională a Moldovei este de 51%, iar cea a Novomatic - 49%.
Compania noastră a semnat un contract cu compania NGM pentru organizarea acceptării pariurilor sportive, precum și a loteriilor instant și electronice.
B & F: Profitul este distribuit în aceleași proporții?
V. D: Noi am delegat unui partener privat dreptul de a fi operatorul și al acestor jocuri de noroc. Rezultatele financiare sunt distribuite în funcție de procentul din vânzări stabilit în contract - 75% și 25% în favoarea statului.
B & F: Companiile străine au dreptul de a face afaceri în Republica Moldova?
V. D.: Acestea înființează filiale în Moldova în conformitate cu legislația în vigoare în Moldova.
B & F: De ce "Novomatic" și "NGM Company" nu au semnat contracte direct cu Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova?
V. D.: Pentru că legislația RM prevede că organizarea și exploatarea jocurilor de noroc este monopol de stat, iar statul a delegat această funcție către Loteria Națională a Moldovei.
B & F: Cazinourile obțin permisiunea de a-și desfășura activitatea și prin încheierea de contracte cu Loteria Națională a Moldovei?
V. D.: Nu, pentru că acest tip de jocuri de noroc este licențiat. Compania noastră nu are nevoie de licență, deoarece avem monopol pe alte tipuri de jocuri de noroc.
B & F: Profiturile generate în 2021 și suma plăților efectuate către diverse bugete i-au impresionat chiar și pe cei neimpresionați. Dar interdicția legală generală a tuturor tipurilor de publicitate, fie ea outdoor sau virtuală, începând cu 1 ianuarie 2022, nu a redus interesul cetățenilor moldoveni pentru jocurile de noroc? Dacă da, în ce măsură au scăzut rezultatele financiare ale Loteriei Naționale a Moldovei în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?
V. D.: În limita a 30%. Dar scăderea rezultatelor financiare nu este o consecință direct proporțională a acestei interdicții. Există și alți factori care influențează scăderea interesului pentru jocuri. De exemplu, reducerile de oportunități familiale și personale din cauza creșterii dramatice a inflației, anxietatea provocată de operațiunile militare din regiune, migrația, interesul pentru alte site-uri și multe altele...
În același timp, trebuie să înțelegem că un anumit număr de cetățeni moldoveni vor paria pe sport, indiferent dacă acest tip de jocuri de noroc este sau nu anunțat. De aceea, este important pentru noi să le oferim o funcționare transparentă a www.7777.md, garanții atunci când își primesc câștigurile, răspunsuri la întrebările lor și posibilitatea de a plăti impozitele în mod legal.
De asemenea, este necesar să se contracareze site-urile ilegale care operează pe teritoriul Moldovei și care încurajează cetățenii moldoveni să plaseze pariuri sportive prin intermediul acestora.
B & F: Cum le combate Loteria Națională a Moldovei SA?
V. D.: Împreună cu partenerii informăm autoritățile competente ale statului despre apariția unor astfel de site-uri pentru a le bloca. De asemenea, în viitorul apropiat planificăm să instalăm echipament tehnic și metodologie specială pentru a le detecta eficient.
B & F: Și să le suprimăm?
V. D.: Nu ni s-au acordat astfel de competențe. Este o funcție a autorităților competente.
B&F: Angajații Loteriei Naționale a Moldovei respectă cu strictețe legea care interzice orice fel de publicitate la jocurile de noroc pentru că, așa cum se spunea în Roma Antică, "Dura lex, sed lex" ("Legea e grea, dar e lege"). Există însă un singur "dar". O opțiune pentru loteria instantanee este de a determina câștigurile în numerar direct în timpul reclamelor televizate. Dar, deoarece interdicția privind publicitatea este deja în vigoare de nouă luni, o astfel de opțiune nu este urmărită. În același timp, articolul 4 din Legea privind protecția consumatorilor din RM prevede că "consumatorii, atunci când achiziționează bunuri și utilizează servicii, au dreptul la protecția de stat a intereselor lor legitime". Cum intenționează Loteria Națională a Moldovei să furnizeze serviciul promis consumatorului? Sau postulatul "Dura lex, sed lex" nu i se aplică?
V. D.: În prezent, lucrăm cu agenția de proprietate publică și cu partenerul nostru NGM Company pentru a rezolva această problemă. În viitorul apropiat, vom informa despre decizia luată prin intermediul mass-mediei. Loteria Națională a Moldovei ține mereu cont de faptul că jucătorii sunt cel mai important lucru pentru noi și încercăm să construim cu ei o colaborare de încredere și reciproc avantajoasă.
B & F: Mulți cetățeni ai Moldovei, precum și unii lideri ai țării, au o atitudine ambivalentă față de jocurile de noroc, ca să spunem așa, și sugerează, de exemplu, interzicerea acestora în Moldova, bazându-se pe experiența altor țări. Sunteți familiarizat cu această atitudine publică?
V. D: Da, doar cu acest tip de decizie, după cum arată experiența, nu se poate realiza mare lucru. Jocurile de noroc există din cele mai vechi timpuri. Interzicerea lor este imposibil de eradicat. Ele vor dispărea pur și simplu în umbră. Dimpotrivă, trebuie să fie luate sub aripa statului pentru a preveni acest lucru.
În prezent, organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc reprezintă o industrie de divertisment în creștere rapidă în întreaga lume. Există o cerere constantă și fonduri substanțiale în circulație. Prin urmare, autoritățile nu trebuie să se retragă, ci să ia industria sub controlul lor. Moldova, nu spun asta pentru a se lăuda, a realizat deja multe lucruri pozitive în această direcție. Datorită parteneriatului public-privat, multe lucruri sunt concentrate în aceleași mâini. Schemele de spălare financiară sunt strict monetizate, controlul este strict aplicat pentru a împiedica accesul minorilor la jocurile de noroc, iar componenta fiscală a acestui segment al economiei moldovenești este respectată.
Studiile efectuate în multe țări dezvoltate arată că jocurile de noroc sunt inerente persoanelor de diferite vârste. Acesta este un fapt care nu poate fi ignorat! Mulți oameni chiar își fac provizii în bugetul familial și personal pentru participarea la jocurile de noroc. Nu de dragul îmbogățirii, deși o astfel de dorință este prezentă, ci pentru a-și testa planurile de noroc.
De asemenea, jucătorii trăiesc o senzație unică în intervalul de timp dintre momentul în care cumpără un bilet sau plătesc un pariu și momentul în care sunt informați de rezultat. Pentru mulți oameni, ceea ce contează este procesul, nu rezultatul! Cu toate acestea, atâția oameni câte păreri există!
B & F: Cum este să fii în mijlocul jocurilor de noroc tot timpul?
V. D.: Nu este plictisitor și este interesant! Activitatea autorității de reglementare pe piața jocurilor de noroc este o activitate deosebită. Dacă o parte a societății civile crede că în acest segment al economiei există o înșelăciune a celor care vor să-și testeze norocul, se înșeală! Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc prevede că 70-95% din premiul în bani, în funcție de joc, trebuie să meargă la fondul de câștiguri.
Jocurile de noroc sunt o industrie. În Moldova, acesta se află sub un control serios din partea statului. Noi activăm pe această piață nu pentru a înșela pe nimeni, ci pentru a oferi clienților servicii de calitate, oneste și controlate!
B & F: Vă mulțumesc pentru discuția informativă, pe care aș vrea să o închei cu cuvintele cântărețului, poetului și compozitorului Oleg Gazmanov: "Fie ca dorințele voastre să se împlinească până la inevitabil"!