Principal Joc Responsabil
Joc Responsabil
Bucurați-vă de jocurile Loteriei Naționale a Moldovei în mod responsabil !
Ne dorim ca fiecare experiență de joc la Loteria Moldovei să fie una distractivă și sigură. Suntem dedicați promovării unui joc sănătos și responsabil. Ne mândrim cu faptul că jocurile și instrumentele noastre sunt proiectate pentru a vă ajuta să mențineți controlul asupra modului în care jucați.
Politica de Joc Responsabil Conceptul de Joc Responsabil
Informează-te Sfaturi utile Joacă responsabil
Principiile Jocului Responsabil Ce oferă programul Joc Responsabil?
Loteria Națională a Moldovei desfășoară o serie de acțiuni menite să ajute persoanele cu dependență de jocurile de noroc, precum și să protejeze jucătorii de posibilele consecințe negative care pot fi cauzate de participarea la jocurile de noroc și să protejeze minorii de jocurile de noroc. Metoda de joc responsabil presupune tratarea jocurilor de noroc ca divertisment și nu ca o modalitate de a face bani. Programul Joc Responsabil al Loteriei Naționale a Moldovei oferă sprijin psihologic persoanelor cu dependență de jocurile de noroc.
Dacă simțiți că jocurile de noroc nu mai sunt distractive și au devenit o dependență, dacă ați pierdut controlul asupra situației, dacă vă ocupă prea mult timp și bani și vă îngreunează rezolvarea problemelor cotidiene, ducând la probleme în relațiile cu oamenii, specialistul nostru vă va ajuta.
Vestea bună este că o problemă identificată la timp, cu sprijinul unui psiholog, poate fi rezolvată într-un timp rezonabil.
CE ESTE DEPENDENȚA DE JOCURI DE NOROC?
Dependența de jocuri de noroc este o problemă gravă caracterizată de o nevoie maniacă de a juca. Atunci când apare o dependență, plăcerea jocului se pierde. Jucătorul poate crede pentru o perioadă lungă de timp că poate rezolva situația.
Adesea, el speră că poate recupera banii pe care i-a pierdut câștigând următorul joc. Jucătorul pierde adesea și mai mulți bani și se află într-o situație și mai dificilă. Jucătorului îi este greu să se oprească din joc, chiar dacă acesta devine o sursă de certuri, tăgadă, minciuni și datorii.
Adesea, dependența îl face pe jucător să se simtă rușinat că nu este capabil să se stăpânească pe sine și pe dependența sa. Prin urmare, jucătorul caută adesea să își ascundă dependența și problemele care rezultă din aceasta.
"Jocul de noroc cu probleme" se caracterizează prin faptul că, de la un anumit punct, implicarea în jocurile de noroc poate deveni periculoasă pentru persoana în cauză și poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea sa mintală.
CE ESTE JOCUL DE NOROC PROBLEMATIC?
Pentru unii oameni, jocurile de noroc pot fi o problemă. O persoană poate dezvolta un obicei (dependență) la jocuri de noroc, care este greu de controlat.
Jocul poate fi greu de renunțat, în ciuda faptului că are deja un impact negativ vizibil asupra vieții unei persoane.
Un joc este problematic dacă:
- necesită prea mult timp sau bani, în timp ce există o lipsă notabilă a acestora în alte domenii ale vieții unei persoane;
- provoacă sentimente de vinovăție și anxietate;
- duce la certuri și alte probleme în relațiile dintre oameni;
- complică procesul de rezolvare a problemelor cotidiene;
- dăunează muncii sau studiului;
- ocupă atât de mult gândurile încât alte lucruri nu mai sunt trezesc interesul.
- toată viața începe să se învârte în jurul jocului.
Cauzele dependenței de jocuri de noroc și simptomele acesteia
Nemulțumire față de propria viață
Dorința de a obține bani ușori, de a-și îmbunătăți situația financiară
Susceptibilitate la tulburări psihice
Problemele psihologice sunt un factor important în dezvoltarea oricărei dependențe, dar o cauză importantă a dependenței de jocuri de noroc este adesea lipsa unui venit stabil și dificultățile financiare, precum și lipsa momentelor strălucitoare din viața reală, căutarea senzațiilor, psiho-instabilitate emotionala si lipsa activitatii sexuale. Jocul, care a devenit o problemă pentru o persoană, îi afectează starea de spirit, este adesea anxios și iritabil, poate avea probleme cu somnul. Adesea, jucătorul va încerca să-și ascundă pasiunea pentru joc de familie și prieteni.
Rudele nu sunt adesea conștiente de joc, dar pot observa consecințele negative ale acestuia. Rudele jucătorului sunt adesea îngrijorate de comportamentul său inadecvat, motivul pentru care nu îl știu. Sunt perplexi care este sursa grijilor constante legate de bani, o stare iritată sau abătută a unei persoane. Este important să înțelegeți că jucătorul nu își creează în mod intenționat această problemă. Renunțarea la un joc poate fi un proces dificil. Între timp, problemele cu jocul nu trebuie rezolvate singur. Într-o astfel de situație, puteți și ar trebui să primiți o varietate de ajutor și tratament.
SIMPTOMELE DEPENDENȚEI DE JOCURI DE NOROC
- excitabilitate crescută;
- nervozitate excesivă;
- iritabilitate crescută;
- accese frecvente de furie;
- apatie față de oamenii și lucrurile din jur;
- imposibilitatea autocontrolului (inclusiv incapacitatea de a opri jocul, atât după câștig, cât și după pierderi continue);
- lipsa de interes pentru viață;
- apariția „ruperii” atunci când nu se poate juca;
- dorinta persistenta de a reveni la joc din nou si din nou.
Ce trebuie să faceți dacă aveți o problemă?
Dacă ați detectat semne de dependență de jocurile de noroc, există o serie de măsuri pe care ar trebui să le luați și care vă vor salva nu numai sănătatea, ci și situația financiară:
1.Autoexcluderea
Poate credeți că istoria a cunoscut cazuri în care o persoană care a pierdut literalmente totul câștigă din nou și trăiește fericită până la adânci bătrâneți. În viața reală, o persoană care încearcă să recâștige acționează emoțional, uitând că are nevoie de acei bani în alte scopuri. În această situație, vă puteți pierde nu numai finanțele, ci și bunurile, locul de muncă și chiar familia. Atunci când problema a devenit tangibilă pentru dumneavoastră, blocați contul pentru o vreme sau pentru totdeauna. Acesta este un pas uriaș în lupta împotriva dependenței de jocurile de noroc.
2. Consultați un psiholog.
Nu este întotdeauna posibil să faceți față problemei pe cont propriu. Specialistul va estima situația, ținând cont de caracteristicile dvs. psihologice și de gradul de imersiune în mediul jocurilor de noroc. Un psiholog vă va sfătui, de asemenea, cu privire la metoda adecvată și la metoda de continuare a terapiei.
Psihoterapie
Psihoterapeuții folosesc diferite metode pentru a trata dependența de jocurile de noroc, deoarece este dificil pentru dependenți să facă față singuri problemei, mai ales dacă sunt predispuși la autocondamnare. Există mai multe etape în psihoterapia pentru această tulburare.
Prima etapă: În prima etapă, psihologul identifică prezența și stadiul dependenței de jocurile de noroc, caracteristicile acesteia și alte probleme ale pacientului, care sunt, de obicei, cauza principală a jocurilor de noroc.
A doua etapă: În cea de-a doua etapă, se realizează tratamentul propriu-zis și pacientul urmează un curs al terapiei alese. Nu este nicio rușine să consulți un psiholog pentru a scăpa de dependența de jocuri de noroc, nu este nicio rușine să nu faci nimic!
Psihoterapeuții și psihologii consideră că revenirea la viața normală este mult mai ușoară și mai rapidă cu sprijinul celor dragi. Nu este întotdeauna posibil să faci față problemei de unul singur. Este important să vă amintiți că recuperarea poate avea loc în orice moment.
Faceți o programare la un consilier unde puteți să discutați despre problema dvs. cu jocurile de noroc, să găsiți o soluție și să vă stabilizați starea psihologică și emoțională.