Ignorarea de către unii prestatori de plăți sau emitenți de monedă electronică a prevederilor legislației în domeniul jocurilor de noroc

      S.A. ”Loteria Națională a Moldovei”, societate a cărei fondator este în exclusivitate statul, prin intermediul Agenției Proprietății Publice, în calitatea sa de gestionar al activităților din domeniul jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ignorarea de către unii prestatori de plăți sau emitenți de monedă electronică a prevederilor legislației în domeniul jocurilor de noroc. Acești prestatori de plăți continuă să intermedieze desfășurarea neautorizată a jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat pe teritoriul Republicii Moldova și încasează comisioane pentru alimentarea conturilor de joc și/sau eliberarea numerarului provenit din jocuri de noroc ce constituie monopol de stat.

       În urma unor verificări, s-a constatat că în mai mult de 1000 de puncte comerciale din toată țara, deservite de către prestatori de plăți și emitenți de monedă electronică, în continuare este posibilă alimentarea conturilor de joc de pe site-urile interzise în Republica Moldova. Un alt moment de îngrijorare în reprezintă posibilitatea de a transfera bani caselor de pariuri sportive care nu sunt autorizate în țara noastră direct de pe carduri bancare. Cele mai multe dintre aceste plăți ajung la casele de pariuri https://md.1xbet.com/ru/ ; https://www.parimatch.com/ ; https://betwinner.com/ru/, https://www.marathonbet.com/su/, care nu au drept de activitate pe teritoriul Republicii Moldova și nu au niciun raport cu bugetul de stat al țării.

        Aceste plăți sunt, în continuare, procesate de băncile comerciale din Republica Moldova, în pofida faptului că au fost atenționate despre modificările operate la legislație și au primit informații despre beneficiarii finali ai tranzacțiilor.

        S.A. Loteria Națională a Moldovei atrage atenția asupra faptului că, din data de 1 ianuarie 2021, când au intrat în vigoare modificările la legislație, operate prin Legea 257/2020, veniturile societății, dar și ale bugetului de stat din activități legate de jocuri de noroc ce constituie monopol de stat au crescut semnificativ, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Estimările bazate pe dinamica de creștere a veniturilor din jocuri de noroc prin intermediul rețelelor de comunicații electronice și a impozitelor din aceste activități arată că, în 2021, statul ar putea obține venituri considerabile la BPN, ceea ce este foarte important în condițiile economice actuale.

        Totodată, S.A. Loteria Națională a Moldovei atrage repetat atenția prestatorilor de plăți sau emitenți de monedă electronică și a băncilor comerciale că, potrivit modificărilor operate de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea 257/2020, începând cu 01 ianuarie 2021, „organizarea și desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova a activităților în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, de către persoane neautorizate, precum şi orice acțiuni de import, promovare, susținere, intermediere, facilitare sau încurajare a acestor activități, inclusiv prestarea de servicii de plată sau plată electronică în condițiile Legii nr.114/2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în favoarea persoanelor neautorizate să organizeze şi să desfăşoare pe teritoriul Republicii Moldova activități în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate [...]”.

        Profitând de vidul legislativ care a existat până la începutul anului 2021, aceste societăți de plăți au intermediat tranzacții în sumă de sute de milioane de lei anual în favoarea unor agenți economici fără drept de activitate în Republica Moldova, aducând un grav prejudiciu bugetului de stat.

       Fiind într-o colaborare strânsă cu autoritățile competente ale statului S.A. ”Loteria Națională a Moldovei” întreprinde toate măsurile necesare, prevăzute de legislație, pentru a pune capăt activităților ilegale ale societăților de plată.